Om siten

Ambitionen är att man skall få bra avkastning på sina PPM pengar oavsett hur marknaden ser ut. Målet är att ha en snittavkastning på 10% per år. Den primära nyckeln till detta görs genom att miminera förlusterna vid en börsnedgång. Som exempel kan nämnas att Premiesparfonden gick ner 34% 2008, medan min portfölj endast tappade 13% samma år. Och att det kommer komma nya börskrascher framöver, det är något som är helt säkert.

När det gäller att välja rätt fonder i uppgångar, så tar jag hänsyn till många aspekter såsom världsdelens/landets/branschens ekonomi, valutakurs, trender och framtida förväntningar. Exempelvis hade jag stor tro på den amerikanska börsen under 2013, och det betalade sig mycket bra. Det blev fin avastning 2013 trots en mediumriskportfölj.

Den här siten drivs av en ensam PPM entusiast. Idén föddes egentligen för flera år sedan då jag matade in mina PPM siffror i en ppm-kalkylator och insåg vilken skillnad det skulle göra vid 65 års ålder om man hade en årlig snittavkastning på 10% istället för på 3%. Då började jag bli aktiv på PPM, och från starten av PPM till slutet av december 2012 har det definitivt lönat sig - eftersom min genomsnittliga avkastning ligger på 10% per år. 

För några år sedan började vänner och bekanta fråga om jag inte kunde dela med mig av mina tips och meddela dem när jag gör byten på pensionsmyndigheten.se. Det har jag gjort och eftersom jag redan delar mina tips med dem så tänkte jag att jag kunde göra så även till övriga Sverige. Jag tjänar absolut ingenting på detta utan gör det främst för att jag är allergiskt mot att folk är så passiva med något som är så viktigt.  Av alla 160.000 nya PPM sparare (2012) så har 3% valt fonder själv, medan hiskeliga 97% har fått se sina pengar hamna i AP7 Såfa (fd Premiesparfonden). Soffan är förvisso en fin fond som tack vare sin hävstång är svår att slå i bullmarket (när börsen går upp). Men däremot tar den ordentligt med stryck när vi går in i bearmarket (nedgång). 

Jag jobbar inte med fonder idag, men däremot så har jag civilekonomutbildning i bagaget och efter att den blev klar på 90-talet så har jag uteslutande jobbat inom bank/finans. I mitt dagliga jobb håller mig väldigt uppdaterad med vad som händer på de olika marknaderna, samtidigt som jag tycker det är otroligt kul med fonder och andra finansiella instrument.

Det finns ingen regel som säger att jag gör si eller så många byten per år. Byten gör när det behövs eller när det uppstår nya lägen. Historiskt sett så har det blivit 6-8 byten per år.

Siten tillhandahåller rådgivning- och inte förvaltning av PPM. Det innebär dels att siten inte kan hållas skadeståndsansvarig och dels att det är du som besökare som själv får gå in och de byten du vill göra. Använd den här sidan till inspiration och gör sen dina egna val. 

Historiskt bra avakastning är givetvis ingen garanti för framtida bra avkastning.